Zuid-Afrika kent al ruim drieënhalve eeuw wijnbouw in de mooie Kaapprovincie ten noorden, noordoosten en oosten van Kaapstad. Het is echter pas sinds een jaar of twintig bezig met de ontplooiing van al zijn mogelijkheden als wijnland. De Kaapse wijngaarden liggen voor het grootste deel op korte afstand van de kust van de Atlantische en van de Indische Oceaan. Verder landinwaarts is het vaak te warm en te droog. Vanuit het historische hartland, met als middelpunt Stellenbosch, en andere belangrijke districten als Paarl, Robertson en Swartland zijn de grenzen wel steeds verder opgeschoven. Meestal liggen de wijngaarden er langs de kust en een enkele keer gaan producenten de hoogte in. In Zuid-Afrika bestaat steeds meer aandacht voor de invloed van het terroir op de wijn en ‘de juiste druif op de juiste plek’.
Het systeem van herkomstbenamingen heet Wine of Origin/Wyn van Oorsprong (W.O.); het is onderverdeeld in districten, regio’s en wards (kleine gebieden). Witte druiven zijn van oudsher in de meerderheid in Zuid-Afrika; vooral chenin blanc (de grootste aanplant ter wereld), chardonnay en sauvignon blanc. Cabernet sauvignon, merlot, shiraz/syrah en de Zuid-Afrikaanse pinotage zijn de belangrijkste blauwe rassen.
Soepele, houtgerijpte Chardonnay met een open geur van gekonfijte citroen, grapefruit, meloen en brioche. Mooi sappig met puur fruit en een opwekkende frisheid in de smaak. De finale is zacht met tonen van toast en gebrande boter.
Paarsrood gekleurde wijn met een ingetogen geur van rijpe kers, braam, pruim en lichte toast. De smaak is jammy en vol met donker fruit, soepele tannine en een opwekkende frisheid. De afdronk is elegant met subtiel eiken en specerijen.
Richard Kershaw is beroemd om z’n buitengewoon mooie koel-klimaatwijnen uit de Zuid-Afrikaanse wijnstreek Elgin. Deze Britse Master of Wine kijkt echter graag verder dan zijn neus lang is. Zodoende ging hij op onderzoek uit in de omgeving rondom Elgin, op zoek naar spannende terroirs.
Richard Kershaw is de onbetwiste meester van de kleine, koele Zuid-Afrikaanse regio Elgin. Recentelijk is hij ook op zoek gegaan naar interessante terroirs in de omgeving van Elgin. De exclusieve GPS-serie (Grape Positioning System) is daarvan het spannende en indrukwekkende resultaat. Voor zijn GPS Syrah vond Richard uitermate geschikte wijngaarden in Klein River, een zogenaamde ward in het district Overberg.
Volle, romige witte wijn uit Zuid-Afrika, gerijpt op Frans eiken. De frisse, zachte smaak combineert goed met vis en gevogelte. Ook erg lekker bij pasta carbonara.
Krachtige witte wijn uit Zuid-Afrika, met de geur van citrus, eikenhout en vuursteen. Dankzij de volle, droge smaak past deze wijn erg goed bij (zee)vis, schaal- en schelpdieren.
Krachtige droge witte wijn met een intens aroma van rijpe tropische vruchten, zoals mango en ananas, toast en eikenhout. De smaak zet krachtig en rond in en ontwikkelt zich geurig met een zachte en aanhoudende afdronk.
Licht robijnrood gekleurde wijn met een zuivere geurexpressie van rode kers, bosaardbei, peper en laurier. Elegant en verfijnd in smaak met rijp rood fruit, milde tannines en precies voldoende frisheid.
Zuid-Afrikaanse, op eiken gerijpte rode wijn met het aroma van intens rijp fruit, koffie en kruiden. De smaak is vol en zacht. Een uitstekende begeleider van wildschotels of ossenhaas.
Frisse, droge en sappige witte wijn uit Zuid-Afrika, met het aroma van citrus en aalbesjes. Lekker als aperitief, maar ook zeer geschikt bij koude of warme visschotels.
Frisse mousserende witte wijn uit Zuid-Afrika met de geur van fijn fruit, appel en licht toast. De smaak is vol, droog en aangenaam evenwichtig. Prima als aperitief, maar ook zeer geschikt bij kleine en verfijnde amuses.
Prachtige Pinot Noir uit koel klimaat Elgin. Verfijnd aroma met rood fruit, florale tonen en iets toast. Ook in de smaak zeer elegant: sappig fruit, mooie frisse zuren, een lichte structuur en fijne tannines.
Krachtige Zuid-Afrikaanse witte wijn met een aroma van toast, eiken en rijp tropisch fruit zoals meloen en perzik. De smaak is vol en rond. Matcht uitstekend met rijke, geurige gerechten met vis of gevogelte.
‘Truly grand cru level.’ – Jancis Robinson Britse Master of Wine en wijnmaker Richard Kershaw is er van overtuigd dat je in de koele, Zuid-Afrikaanse wijnstreek Elgin net zulk topniveau Chardonnay kunt maken als in de Bourgogne.
Verfijnde, droge witte wijn met aroma’s van meloen, perzik, abrikoos, brioche en noten. Verleidelijk, vol en intens van smaak met rijp geel fruit en evenwichtige zuren. De finale is aanhoudend met toast en boter.