Château Gravas

Frankrijk Frankrijk - Sauternes

Dat zie je niet zo heel vaak: een vatenkelder met kleurrijke, moderne schilderijen aan de muur. Bij Château Gravas in Sauternes (Bordeaux) combineren ze graag de wereld van de wijn met die van de kunst. Wie in de buurt is, moet er dan ook zeker een bezoek afleggen, want dit is een bijzonder familiebedrijf, waar men graag gasten ontvangt.

De zoete witte wijn die ze in deze streek maken, en die ook Sauternes heet, ontstaat dankzij een schimmel met de naam botrytis cinerea. Die verspreidt zich in het najaar over de druiven – als de natuur meewerkt althans – en onttrekt er vocht aan. Daardoor blijven er vooral suikers over en worden de druiven heel zoet. Niet alle druiven worden echter in gelijke mate bezocht door de botrytis. De familie Bernard, eigenaar van Château Gravas, gaat dus in de oogsttijd diverse keren door de wijngaarden heen, om steeds alleen die druiven te oogsten die een optimaal suikergehalte hebben.

De druiven worden vervolgens voorzichtig en langzaam geperst, waarna de wijn alle tijd krijgt om te vergisten en te rijpen. Daarbij worden al die lekkere suikers omgezet in de schitterende smaken die bij dit type wijn horen: honing, tropische vruchten, gekonfijt fruit, bloemen, perzik… Een kunststuk in zichzelf!

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.