Delen:
Wijn en Spijs Wijnhuis Alexander

Wijn & de Belgische keuken

De Belgische keuken is echt en puur. Of dat nu om de verfijnde restaurantkeuken gaat of om de degelijke, landelijke thuiskeuken: een Belg begint bij de basis en dat zijn de ingrediënten. Die liefde zoals voor het product is er ook voor het tafelen zelf. Er wordt tijd genomen om met elkaar te eten en ervan te genieten. Een goed glas wijn hoort daar natuurlijk bij.

Vlaamse friet, Brussels lof, Vlaamse mosselpan, Belgische wafels, Belgisch bier, Belgische bonbons: België heeft wereldwijd een bijzondere reputatie als het om lekkere dingen gaat. Bij de Belgische keuken denk je aan Bourgondisch genieten. De ingrediënten en manier van koken verschillen op zich niet zo veel van de Nederlandse keuken, maar de gerechten zijn echter, smaakvoller, rijker en romiger en er wordt guller met wijn omgegaan.

Wijn en de Belgische keuken recepten

Vlaamse mosselpan

Mosselen zijn populair, vooral in het westen van België. 'Moules Frites' is dé klassieker. Hiervoor worden de mosselen met een uitje en groene kruiden in witte wijn of witbier gekookt, de pan komt op tafel en de schaal met dikke frieten ernaast. Daarbij past een frisse witte wijn met een ronde structuur. Traditioneel wordt er een milddroge Pinot Blanc d'Alsace bij gedronken. 'Moules Frites' is een begrip, maar de mosselen worden ook op andere manieren klaargemaakt, bijvoorbeeld met prei en spek. De Belgen drinken bij deze romige Vlaamse mosselpan 't liefst een strakdroge Muscadet als contrast, maar je kunt hem ook gerust met een volle Chardonnay combineren.

Gekookte mosselen smaak wijntype bijvoorbeeld
Vlaams met frites Zacht met krokantje van de friet Droog, rond, zacht, frisfruitig Pinot Blanc, Pinot Bianco,
Weissburgunder,
Rolle/Vermentino,
Sylvaner
Vlaams/Frans met wortel, ui en selderij met mosselsausjes Zacht met een zoetje van wortel en ui + romige dipsausjes Droog, rond, zacht, frisfruitig Pinot Blanc,
Chardonnay zonder hout,
Gavi
Frans, met knoflook en tijm en stokbrood Zacht met het geurige van mediterrane kruiden Droog, fris, pittig en lichtkruidig volle Muscadet,
Picpoul de Pinet,
Pinot Grigio, Soave
Met prei-speksaus Zacht, hartig Droog, mollige structuur = balans in de structuur
Liever contrast? Kies dan, net zoals de Belgen, voor een strakdroge, frisse witte wijn als Muscadet.
Chardonnay met beetje hout,
witte Rhône,
Trebbiano uit de
Abruzzen, Chenin Blanc,
rosé uit Languedoc,
Portugal en Italië,
lichte Pinot Noir
Roquefortsaus Romig, pittig, uitgesproken Milddroog, geurig, frisse afdronk Kaapse Wit,
Semillon/Sauvignon (met een beetje hout),
Grüner Veltliner,
Riesling Spätlese,
Viognier
Spaanse tomatensaus met chorizo Pittig, licht pikant, fris Stevige rosé, koel lichtrood Navarra Rosado,
La Mancha Tempranillo,
Rhône,
Sangiovese
Mosselen

Mosseltijd

Mosselen eet je op z'n lekkerst als de 'r' in het seizoen zit. Van half april tot eind juni planten mosselen zich voort. Dat kost kracht en energie waardoor de mossel dan mager en minder smaakt. Vanaf ongeveer half juli zijn ze weer lekker aangesterkt. Dus in de zomer, herfst en winter zijn er mosselen. In de lente laten we ze liever met rust.

Stoemp

Stoemp is Vlaams voor stamppot. De Belgen kennen nog meer stamppotjes dan wij. Belgische stoemp is grover van structuur dan de Nederlandse stamppot. Aardappel en groenten blijven blokjes en zijn minder een puree. Ook gaat er in een stoemp vaak meer groente dan aardappel. Bij de wijnkeus speelt de groente de hoofdrol.

Stoemp smaak wijnstijl bijvoorbeeld
Brocccoli & hesp Vol, wat aards Rood: soepel, fruitig en/of kruidig Languedoc
Merlot uit Chili
Syrah uit Zuid-Afrika
Pinot Noir uit
Nieuw-Zeeland
Prei & spek Pittig, romig Wit: geurig, zacht met opwekkend zuur
Rood: soepel, fris
Grüner Veltliner
Beaujolais
Barbera
Witloof, ham & kaas Zacht, romig en aangenaam bittertje Wit: zacht met mild, opwekkend zuur Weissburgunder
Côtes de Gascogne
Pinot Gris (droog)
Albariño

Stoemp

Vlaamse friet

Vlaamse friet

Vlaamse frieten zijn wereldberoemd. Ze zijn anders dan Franse pommes frites en Hollandse patatjes. Ze worden - en dat is typerend voor België - nog vaak helemaal zelf gemaakt van grote vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld van bonken (grote binten). Voor het frituren wordt zelden olie maar meestal 'blanc de boeuf', dat is rund- of ossevet, gebruikt. Dat vet geeft Vlaamse frieten een specifieke smaak en de kleur blijft iets lichter. Franse frietjes zijn, in vergelijking, bruiner en dunner en onze eigen patatten zitten er een beetje tussenin.

Bij een Vlaams frietje solo, dus zonder iets erbij, proef je de nootachtige smaak van de aardappel goed. Daarbij past een droge, ronde witte wijn met ingetogen aroma's als een Beaujolais Blanc, witte Rhône, Soave of Rías Baixas. Een uitgesproken fruitige wijn is minder geschikt omdat die het nootachtige van de friet overtroeft. Zodra er iets bij de friet wordt gegeten, verandert de keus van de wijn.

Frietje Mayo

Overal in België kom je frietkotten tegen. Een goede frituur verkoopt naast de friet, en diverse snacks die we in Nederland ook kennen, traditionele Belgische gerechten als stoofvlees, vol-au-vent en balletjes in tomatensaus. Een Belg zal daar zelf vaak een van de vele Belgische bieren bij drinken, maar er zijn genoeg wijnen die het goed doen bij zo’n Vlaams 'patatje met'.

Vlaamse friet met smaakpijlers wijnstijl bijvoorbeeld
Friet zonder meer middelzwaar, zacht met een krokantje, nootachtig Wit: licht tot middelzwaar, rond Beaujolais Blanc
Rhône Blanc
Rías Baixas
Soave
Met mayonaise (Belgische mayo is zuurder dan de Hollandse) middelzwaar, zacht met iets bite, romig met een fris zuurtje Wit: middelzwaar, fris Bourgogne Blanc
Lugana
Verdicchio
Met tartaarsaus (mayo met uitjes, ei, kappertjes of augurk, peterselie) middelzwaar, beetje bite, romig met fris zuur Wit: licht tot middelzwaar, zacht, geurig Friulano
Rueda
Sauvignon Blanc
Met sauce andalouse (mayo met tomaten-puree en gepureerde rode paprika en vaak Spaanse peper) middelzwaar, zacht met iets bite, rond, beetje pikant Rosé: middelzwaar, zacht, geurig
Rood: rijp fruit, zacht
Navarra
Salento
Tempranillo Crianza
Met stoofvlees middelzwaar tot zwaar, zacht Rood: soepel Kaapse rood
Merlot, o.a. uit de
Languedoc
Met balletjes in tomatensaus zacht met beetje bite, friszuur Rood: soepel, licht tot middelzwaar Bardolino
Bordeaux
Minervois
Met vol-au-vent (pasteitje met ragout) middelzwaar, vol, zacht Wit: middelzwaar, rond met zacht zuur Chardonnay zonder of met weinig houtrijping
Pinot Blanc
Met biefstuk en sla middelzwaar, zacht met bite, fris Rood: licht, fris, fruitig, zonder houtrijping Beaujolais
Dolcetto
Pinot Noir
Tinto Joven
Belgisch bier

Wijn bij bier

Leffe, Trappist, Duvel, Kriek: België staat bol van de speciale biersoorten. Natuurlijk zijn die vooral bedoeld om te drinken, maar ze vormen ook een belangrijk onderdeel van veel Vlaamse gerechten. Uiteraard kun je het bier dat in het gerecht gaat erbij drinken, maar er zijn ook verrukkelijke combinaties met biergerechten en wijn te maken.

Bier wordt soms toegevoegd om bijvoorbeeld de structuur van vlees te verzachten of om een deeg beter te laten rijzen, maar is meestal bedoeld als smaakmaker. Voeg nooit ineens veel bier toe; het gerecht wordt dan hoppig en bitter. Beroemd is Vlaams stoofvlees met bier, maar ook voor vis, mosselen, kip en konijn gebruiken de Belgen graag een van hun bieren.

Gerecht bier als ingrediënt wijn die erbij past bijvoorbeeld
Witvis, mosselen wit: Dentergems, Hoegaarden Wit: droog, fris, vol Sancerre
Rías Baixas
Valdeorras
Gevogelte, lamsbout blond: Affligem, Duvel, Leffe Wit: droog, geurig
Rood: droog, fris, fruitig
Rueda
Sémillon
Spätburgunder
Cabernet Franc
Gevogelte, konijn, hamlappen amber: Palm, De Koninck Wit: vol, houtgerijpt
Rosé: droog, vol
Chardonnay met houtrijping
Marsanne/Roussanne
Chenin Blanc
Navarra
Languedoc
Rundvlees, wildzwijn donker: Chimay Rood: vol, krachtig, zacht mondgevoel Amarone
Tempranillo Crianza
en Reserva
Alentejo
Douro
Shiraz
Zinfandel
Eendenborst, konijn, lamsvlees Rood: Kriek, Lambiek Rood: fruitig, soepel Beaujolais
Dolcetto
Merlot
Lichte Syrah
Lichte Zinfandel
Happy together - Belgische klassiekers van A tot Z
Asperges met boter, hardgekookt ei en peterselie & Weissburgunder
Balletjes in tomatensaus & Chianti
Blinde vink & Bordeaux Superieur
Brusselse wafel & Monbazillac
Escaveche (stoofpotje van riviervis met dragon) & Gavi
Garnaalkroketten & Cava Brut
Hesperolletjes of witloofrolletjes (witlof met ham) & Pinot Grigio
Hopscheuten (als fijne groente) & Sauvignon de Touraine
Konijn in bier & Carmenère
Konijn met pruimen & Montepulciano d'Abruzzo
Kreeft met Belgische mayonaise & droge Duitse Riesling of Champagne Blanc de Blancs Brut
Mosselen & Muscadet
Paling in 't groen & Semillon-Sauvignon Blanc
Stoofvlees & Bordeauxblend, Tempranillo Crianza, Shiraz
Tomaat met garnalen & Lugana
Vol-au-vent (pasteitje) & Mâcon
Waterzooi (soort soep met vis of kip, groenten en room) & Bourgogne Blanc

Belgische klassiekers


© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Tekst door Magda van der Rijst.

Even geduld a.u.b.